Nieuws

Algemeen

Verslag en uitslag Criterium van Wolvega (Luuk van der Helm Memoriam) 4 september 2016

In samenwerking met wielervereniging Snits werd op zaterdagmiddag de wielerwedstrijd ‘Luuk van der Helm Memorial’ georganiseerd aan de Platinastraat op het bedrijventerrein in Wolvega. In overleg met de familie is de koers opgericht ter nagedachtenis aan en vernoemd naar Luuk van der Helm. Op 12 oktober 2015 kwam hij op de Hoofdweg in Nijelamer om het leven bij een tragisch ongeluk. Hij werd op zijn fiets van achteren aangereden door een tractor. Van der Helm was een sportman in hart en nieren en fietste veel.

De recreanten startten om twee uur voor een wedstrijd over 40 kilometer. Om vier uur gingen de amateurs/sportklasse van start voor een wedstrijd over 60 km (het criterium). Voorafgaand aan de wedstrijd vertelde medeorganisator Sytse Schut in bijzijn van de familieleden van Luuk van der Helm een korte memoriam en werd een minuut stilte in acht genomen. De rondmiss was Femke Lodewijk.De 57 renners die meededen aan het criterium konden elkaar steeds in het zicht houden op het open parcours dat was uitgezet in Wolvega. 60 Ronden moesten worden afgelegd en op goed lopend asfalt zou het een wedstrijd moeten worden voor de echte hardrijders. Nadat de start werd ingeluid door de rondemiss ging de snelheid direct omhoog. Drie renners, waaronder Martijn Ettema, probeerden direct weg te rijden.
Nadat ze werden teruggehaald door het peloton was het Mathijs Steenhuis die probeerde te ontsnappen en hij kreeg bijval van Bas Bosma en Dion Koot. Samen konden ze tien seconden wegrijden van het peloton dat werd afgestopt door Laurens Taekema, ploeggenoot van Steenhuis. Doordat de renners elkaar op deze ronde konden blijven zien werd ook deze poging teniet gedaan.
De groep was weer bij elkaar op het moment dat de wedstrijd werd geneutraliseerd door een uitruk van de brandweer; de kazerne bevindt zich namelijk op de achterzijde van het parcours. De renners toonden alle begrip voor de situatie en wachten geduldig op de herstart.
Direct na de nieuwe start was het weer Ettema die wegreed van de groep, samen met Bauke Hylkema. Peter Arends vond even later nog aansluiting bij de twee. Nadat ze werden ingelopen bleef Ettema op kop van het peloton rijden, het werd duidelijk dat hij voor de leidersprijs ging. Ronde na ronde kwam hij als eerste over start-finish en al snel werd duidelijk dat hij deze prijs in de zak had.
Twee kleine valpartijen ontsierden even de wedstrijd. Marco Ottens kwam ten val in bocht 1 en even later ging Bauke Hylkema onderuit in bocht 4. Gelukkig zonder al teveel lichamelijk letsel, maar door materiële schade konden ze beiden niet verder.
Het peloton bleef hierna lang bij elkaar. Kleine pogingen om te ontsnappen mochten eigenlijk geen naam meer hebben. Totdat acht ronden voor het einde van de wedstrijd vier renners wegreden uit het peloton. Sierd Steigenga, Martin Bruining, Bas Bosma en Bart de Vries gaven alles wat ze in zich hadden om weg te blijven. Ronden lang leek het ook te gaan lukken om de tien seconden voorsprong vast te houden. Maar in de laatste ronde werd toch het gat met een uiterste inspanning van het peloton dichtgereden. Met razende vaart kwam het peloton door de laatste bocht. Bas Bosma trok de sprint aan maar moest zijn meerdere erkennen in WV Snitser Sierd Steigenga uit Exmorra, die hem in de laatste meters nog passeerde. Hiermee zette Sierd Steigenga dit mooie criterium op zijn naam, net voor Bart Bosma en Hans Kopmels.