Nieuws

Algemeen

Verslag Omloop van IJlst, zondag 11 september 2016

De renners die aan de start zouden verschijnen voor de tweede Ronde van IJlst waren al vroeg op het parcours aanwezig. Prachtig weer en weinig wind voorspelden een mooie wedstrijd.

En dat het een mooie omloop is, daar zijn ze het in het peloton allemaal over eens.
Er werd gestart in twee groepen, zoals gebruikelijk bij de omlopen van WV Snits. De groep met de A- renners vertrok anderhalve minuut voor de groep met B-renners zodat ze elkaar niet in de weg zouden rijden. De A-rijders hadden 70 km voor de boeg en de B-rijders gingen van start voor 52 km koers op een 5,7 km lang parcours.
Door het bijna windstille, warme weer was het in beide groepen erg moeilijk om weg te komen. Dus echt een koers voor de hardrijders en wel diegenen die goed hun positie voorin kunnen bewaren. Het was moeilijk om met de snelheden die beide groepen reden, van achteren naar voren in het peloton te rijden. Vaak werd een snelheid van rond de 50 km/h gemeten.
In het B-peloton bleef de groep bij elkaar. Een paar kleine pogingen om te vluchten liepen uit op niets, het peloton reed gewoonweg te hard om weg te kunnen rijden. Al snel werd duidelijk dat de beslissing in de laatste ronde of in de eindsprint zou vallen.
Toen de bel voor de laatste ronde werd geluid zaten een paar sprinters al voorin de groep. Onder andere Tim van der Meer koos al vroeg positie om zo aanvallen te pareren en van voren te zitten als er gesprint ging worden. In de laatste 500 meter besloot Niek Zeilstra om toch nog een poging te doen. In het peloton werd heel even naar elkaar gekeken en dat was genoeg voor Zeilstra. De sprinters kwamen te laat om hem terug te halen en Zeilstra kon juichend als eerste de finish passeren. De sprint van het peloton werd gewonnen door Erwin Wiersma de derde plek ging naar Ruud Croes.
Uitslag B-categorie:
1 Niek Zeilstra (gem.snelheid 41.7 km/h)
2 Erwin Wiersma
3 Ruud Croes
4 Frank van het Reve
5 Henk Kooij
In het A-peloton werd nog harder gereden, dus ook daar was het erg moeilijk om weg te komen. Een paar pogingen werden snel teniet gedaan door razende peloton. Halverwege koers ging de bel voor een premiesprint, die overtuigend gewonnen werd door Jobbe Krijnsen.
Hierna was de groep ronden lang bij elkaar en ook hier leek het richting een sprint te gaan voor de winst. Op drie ronden voor het eind van de koers was er dan toch een ontsnapping. Tako Klabbers, Frank Wierstra, Joakim Zuidema en Bas Bosma pakten 400 meter op het peloton. Deze voorsprong bouwden ze uit naar 40 seconden en het werd duidelijk dat er in dit groepje voor de winst gereden ging worden.
Ondanks dat het peloton nog op 14 seconden naderde in de laatste ronde, mocht het voor het peloton niet meer baten. Frank Wierstra won de sprint met een half wiel voorsprong op Tako Klabbers en Bas Bosma. De sprint van het peloton ging naar Sipke Zijlstra.