Nieuws

Algemeen

Groot wielerfeest in Blauwhuis!

Wie de wielersport in al haar glorie wilde aanschouwen, had zondagmiddag 19 april in Blauwhuis moeten zijn. Daar streden jong en oud om de hoogste eer tijdens de 8e Omloop van Blauhús.

Jeugdwedstrijd
Sinds vorig jaar wordt de wedstrijd van de senioren vooraf gegaan door een wedstrijd voor de jeugd. In 3 leeftijdscategorieën, namelijk 8-9 jaar, 10-11 jaar en 12-14 jaar, vecht de jeugd uit wie er de kussen van de rondemiss krijgen.
Bij de ‘minitoppers’ was het de 9-jarige Danijel Agricola uit Terwispel die als eerste zijn voorwiel over de meet drukte. Bij de 10-11 jarigen was het opnieuw een renner van WoonExpo Kapenga Drachten die zijn handen in de lucht mocht steken: Arjen Dillema uit Doezum. Bij jeugd van 12-14 jaar stonden er wel twee renners van WoonExpo Kapenga op het podium maar moesten ze Gerben Gerbrandy uit Nijland voor laten gaan die met een machtig eindspurt nog een behoorlijk gat sloeg.
Jeugd wedstrijduitslag
B/C categorie
Daarna was het de beurt in het zonovergoten Blauwhuis aan de senioren.
In de C-categorie was het jeugdige Bolswarder Jobbe Krijnssen die solo over de meet kwam. Als 2e finishte de local hero Chris Draaijer en als 3e de nestor van gezelschap: Lolle Schakel.
Daar waar de jeugd door het weg vallen van de wind alle aanvallen konden counteren, waren het bij de senioren toch steeds enkelen die in kleine groepjes soms lang vooruit wisten te blijven.
Nathan Lootsma uit Leeuwarden probeerde diverse malen weg te komen in de B-categorie maar kreeg niet altijd iemand mee. Uiteindelijk wist Lootsma alsnog de bloemen te pakken.
Senioren (A/B/C-categorie) uitslag
Slow biking
Naast de wielerwedstrijd kon het publiek zich ook nog vermaken met het 1e Frysk Kampioenskip Stadich Oan Fytse. Wie doet er het langst over om een afstand van 11 meter te overbruggen zonder een voet aan de grond te zetten of de witte krijt lijn te raken. Met sterke man Wout Zijlstra als commentator groeide deze discipline uit tot een enerverend schouwspel. Uiteindelijk was het Philip Sijbrandi uit Bolsward, die bij de jeugdwedstrijd nog 2e werd, met meer dan 10 minuten die zich de allereerste Frysk Kampioen Stadich Oan Fytser mag noemen.
A-categorie
In de A-categorie was al snel duidelijk dat twee toppers zouden strijden om de (wissel)beker, de eer, de bloemen en het inmiddels traditionele hobbelpaard. Dit waren Sierd Steigenga uit Exmorra en Josbert de Vries uit Groningen. Onder het toeziend oog van Johannes Rijpma die vanuit de karakteristieke kerktoren van Blauwhuis verslag deed was het uiteindelijk Josbert de Vries die aan het langste eind trok. Jack Kuiper uit Dokkum eindigde nog knap derde.
Senioren (A/B/C-categorie) uitslag
Meer nieuws