Nieuws

Algemeen

Verslag en uitslag Ronde van Workum 2016

Voor het zesde jaar op rij werd op zaterdag 2 juli de Ronde van Workum verreden. Een prachtig rondje door de binnenstad van Workum tijdens het “Welkom in Workum weekend”. Elk jaar wordt deze ronde ook door de deelnemende renners geprezen als een mooie koers. De koers leeft in Workum en het publiek was dus ruim vertegenwoordigd op deze avond. Dat geeft de renners ook altijd flink moraal om zich te laten gelden in deze wedstrijd.

Net als voorgaande jaren starten de A en B groep met een minuut verschil van elkaar. De A-groep legt hierbij 70 km af en de B-groep krijgt 50 km voor de wielen op het rondje van 2,7 km.
In het B-peloton blijft alles lang bij elkaar. Een paar renners proberen wel vroeg te vluchten, maar dat wordt door het peloton snel teniet gedaan. Na twaalf ronden is er de eerste premiesprint, die wordt gewonnen door Dennie van der Kooi. Kort na deze eerste sprint vormt zich een kopgroep van zes man en zij pakken tien seconden op de grote groep. In het peloton wordt naar elkaar gekeken en de voorsprong wordt snel vergroot, ook door de goede samenwerking in de kopgroep.
Een paar ronden voor eind van de koers is er weer een premiesprint, welke wordt gewonnen door Gilbert van Kampen. Als de bel luidt voor de laatste ronde is de voorsprong op het peloton opgelopen naar 40 seconden. De sprint van de kopgroep wordt gewonnen door Dennie van der Kooi en hij mag zich winnaar noemen van De Ronde Van Workum in het B-peloton. In zijn kielzog, met een fietslengte achterstand, eindigt Siem Homsma als tweede en Gilbert van Kampen pakt de derde plek.
Uitslag B-categorie:
1 Dennie Kooi (gem.snelheid 38,822 km/h)
2 Siem Homsma
3 Gilbert van Kampen
4 Eelco Kooistra
5 Martin Swart
In het midden van deze twee groepen rijdt Sybine Poot haar eigen race. Bewonderd voor haar inzet en tot vreugde van het publiek legt ze dik vijftig kilometer af, om daarna onder gejuich van het publiek te finishen. Ook vanuit de jurywagen werd ze gerespecteerd voor haar optreden.
Heel anders was het in het A-peloton. Al na drie ronden vormt zich een kopgroep van vier man. Ze pakken snel voorsprong op een achtervolgende groep die de aansluiting maar niet kan maken. Als de achtervolgers worden ingerekend door de grote groep is het verschil met de kopgroep al opgelopen naar een halve minuut. Na vijftien ronden is er de eerste premiesprint, die wordt gewonnen door Melle Poelsma. De voorsprong blijft zich uitbouwen en bereikt een maximaal verschil van 1 minuut en 15 seconden op het peloton.
Vier ronden voor het eind is er nog een premie te verdienen in een sprint, deze wordt gewonnen door Mathijs Steenhuis. De voorsprong blijft de laatste ronden stabiel op een dikke minuut. In de laatste ronde besluit Melle Poelsma om niet te wachten op de sprint. Hij versnelt op de achterzijde van het parcours waar tegen de wind in wordt gereden. Hij gokt erop dat niemand nog krachten wil verspillen om tegen de wind in het gat dicht te gaan rijden. Melle krijgt gelijk, de andere drie renners laten hem gaan en hij komt solo over de streep. Met zijn armen in de lucht en een brede lach is Melle Poelsma zichtbaar blij met deze overwinning.
De sprint van de drie medevluchters wordt gewonnen door Aron Jong, gevolgd door Jasper Witteveen en Mathijs Steenhuis. De sprint van het peloton wordt gewonnen door Dennis Haanstra.
Uitslag A-categorie:
1 Melle Poelsma (gem.snelheid 39,930 km/h)
2 Aron Jong
3 Jasper Witteveen
4 Mathijs Steenhuis
5 Dennis Haanstra
Kijk hier voor de complete uitslag
Meer nieuws