Nieuws

Algemeen

Verf Van der Feer-bokaal 2016

Jaarlijks wordt er een wedstrijd gereden op onze wielerbaan rond Sportcomplex Schuttersveld. Een wedstrijd voor alle leden van de WV Snits. Aan deze laatste wedstrijd van het seizoen is de naam van onze hoofdsponsor “Verf Van der Feer” verbonden. Ook stelt Verf Van der Feer de mooie bokalen voor de winnaars ter beschikking.

De wedstrijden begonnen met de allerjongste renners, categorie 1.
De wielerbaan op het Schuttersveld werd helemaal vrij gemaakt voor Janaika Poot en Huub Adema waarop de twee negenjarigen de strijd aangingen over 4 ronden. Er werd naar elkaar geloerd en beide renners bleven zij aan zij strijden. In de laatste 200 meter had Huub net iets meer kracht over en kwam een paar meter voor Janaika over de finish.Uitslag:
1 Huub Adema
2 Janaika PootIn categorie 2 verschenen vijf renners aan de start. De 12-jarigen gingen in zes ronden uitmaken wie de beste benen van deze dag had. Ze bleven erg compact rijden en je kon zien dat de jonge renners al geleerd is om van elkaar te profiteren door bij elkaar in het wiel te rijden en dus uit de wind te zitten.
Na vier ronden moest Abe Santema een klein gaatje laten vallen, maar aangemoedigd door het publiek beet hij nog eens op zijn tanden en reed het gat nog eens dicht. Toen de bel ging voor de laatste ronde was het groepje compleet en het ging een sprint worden voor de winst. In de laatste 100 meter trok Hugo Bakker de sprint aan. Timo Vlagsma sprong in het wiel, maar kon de snelle Hugo niet volgen. Daarachter kwam Simon de boer met een banddikte voorsprong op Bjorn Sietzema als 3e over de streep. Als vijfde kwam net daarachter de moegestreden Abe Santema onder applaus van het publiek over de finish.
Uitslag:
1 Hugo Bakker
2 Timo Vlagsma
3 Simon de Boer
4 Bjorn Sietzema
5 Abe Santema
Vier renners stonden aan de start voor negen ronden in categorie 3 voor 14-jarigen. De snelheid ging direct omhoog nadat de bel ging voor de start. Iets meer ervaring in het rijden van wedstrijden was hier al zichtbaar. Strak kop over kop rijdend draaiden ze hun ronden op de wielerbaan. Ze lieten zich niet verrassen door elkaar en door het hoge tempo werd het ook moeilijk om te demarreren. Een poging om te vluchten in de voorlaatste ronde wordt snel teniet gedaan de drie andere renners. Helaas moest Friso Jukema in de laatste ronde nog opgeven vanwege hevige kramp in zijn kuit. De drie overgebleven renners gingen het uitmaken in de sprint die erg close was. Philip Sybrandy kwam als eerste over de finish, net voor Jelte Krijnsen. Daarna, met een verschil van 0,007 seconden als derde Xander van Straten.
Uitslag:
1 Philip Sybrandy
2 Jelte Krijnsen
3 Xander van Straten
4 Friso Jukema (DNF)
In categorie B startten de renners die op de maandagavond hun competitiewedstrijden rijden. In totaal kwamen 26 renners zich melden voor één uur en vijf ronden koers. Onder deze renners was ook Arjen Stellinga, directeur van Verf Van der Feer en dus hoofdsponsor, aanwezig. In een kort gesprekje vooraf aan de koers voorspelde hij dat het vanwege het mooie weer en weinig wind vast een massasprint zou worden.
Twee ronden na de start was het Geert Jan Stenvert die de eerste speldenprik uitdeelde. Hij pakte een handvol seconden op het peloton, maar hij bleef in het zicht en zijn poging kreeg geen vervolg. Martin Swart deed hierna een poging om weg te rijden en pakte 10 seconden op de groep. Ook hij werd snel teruggehaald. Het peloton bleef hierna compact rijden. Waaiers konden door de weinige wind niet tot stand komen. Na twintig minuten koers was het tijd voor de eerste premiesprint, die overtuigend werd gewonnen door Marc Ottens. Halverwege koers gingen er dan toch 4 man vandoor: Bertus Beckers, Waling Smedinga, Henk Kooij en Folkert Bruinsma draaiden kop over kop hun ronden.
Toen de klok een verschil van dertig seconden aangaf besloten ze in het peloton een tandje bij te schakelen. Toen de voorsprong nog tien seconden bedroeg, besloot het peloton het even zo te laten. Ronden lang bleef het verschil gehandhaafd. Ondertussen pakte Henk Kooij nog de tweede premiesprint van de dag. Vijf ronden voor het eind van de koers werden de vier vluchters dan toch ingelopen, en meteen demarreerde Martin Swart met René Krijnsen hard weg uit het peloton. Ze reden volle bak door en al snel was de voorsprong opgelopen naar twintig seconden.
Dat het peloton dit in de laatste ronde niet meer dicht ging rijden was duidelijk. In de sprint tussen de twee koplopers was het René Krijnsen die de sprint aanging en ook als eerste over de finish kwam. Als tweede kwam Martin Swart over de streep. De sprint van het peloton werd gewonnen door Henk Kooij en hij nam daarmee de derde plaats in op het podium.
Uitslag:
1 René Krijnsen
2 Martin Swart
3 Henk Kooij
4 Jelte Krijnsen
5 Johan Lukkes
De dinsdagavondcompetitie-rijders, categorie A, kregen ook een wedstrijd van één uur en vijf ronden voorgeschoteld. Hoewel Dennis Haanstra en Mathijs Steenhuis ’s morgens al het Rûntsje Tsjûkemar hadden gereden, een koers van 120 km, stonden ze ook hier aan de start. Vanaf de start waren het Jobbe Krijnsen en Sjoerd van Aalzum die meteen wegreden uit de groep. Ze hielden twee ronden stand, en dus was de toon gezet voor de koers. Daarna waren het vijf renners die uit het peloton vluchten: Janco Lukkes, Siem Homsma, Laurens Teakema, Peter Bakker en ook Jobbe Krijnsen was weer van de partij. De vijf namen toch een behoorlijke voorsprong op het peloton, en ze gingen uitmaken wie de eerste sprintpremie van de dag ging pakken. Jobbe Krijnsen pakte deze premie overtuigend. De vijf bleven vooruit en drie renners probeerden de sprong nog te maken naar de kopgroep. Helaas voor hen zonder succes.
Het verschil bleef lang tussen de tien en vijftien seconden hangen, maar halverwege koers gaf de kopgroep zich toch gewonnen en vond het peloton weer de aansluiting. Jobbe Krijnsen was het er echter niet mee eens en deed opnieuw een poging tot wegrijden. Vijf renners vonden nog aansluiting, maar ook deze aanval had geen navolging. Jobbe pakte ondertussen de tweede premiesprint van de dag nog even mee.
Sybolt Kuipers probeerde hierna om weg te rijden. Hij hoopte op aansluiting van een paar renners, maar dat gebeurde niet. Hij reed een paar ronden hard door en pakt veertien seconden, maar tegen het ondertussen steeds harder rijdende peloton kreeg de vlucht geen vervolg. Terwijl de laatste vijf ronden in gingen werd er veelvuldig aangevallen. De één na de ander probeerde te ontsnappen. Jelle Wietze Hogeterp deed in de laatste twee ronden nog een ultieme poging. Hij reed zich helemaal leeg, maar in het peloton werd nu erg hard gereden en de sprinters zaten al goed van voren. Jelle Wietze werd in de laatste halve ronde bijgehaald. De koers eindigde in een massasprint die werd gewonnen door de Arjan Kramer. Een half wiel daarachter kwam Peter Bakker net voor Siem Homsma over de finish.
Uitslag:
1 Arjan Kramer
2 Peter Bakker
3 Siem Homsma
4 Lourens Teakema
5 Janco Lukkes
Kijk hier voor de volledige uitslag van categorie A en B.
Verslag en foto’s: Marc Veenstra
Meer nieuws