Nieuws

Algemeen

Bas Rijs sprint naar winst in Wielerronde van Berlikum

Bas Rijs heeft afgelopen zaterdag de Wielerronde van Berlikum (It Berltsumer Rûntsje) gewonnen. Ondanks vele aanvalspogingen liep het uit op een sprint, waarin hij net iets sneller was dan Cor Visser en Adriaan Botma.
Door Mark de Boer, WV Snits
Veel renners proberen weg te geraken
Al vrij snel was de eerste vluchtpoging van de dag een feit. Deze kwam op naam van Jasper Witteveen, die echter maar één rondje voorop reed. Hierna was het de beurt aan Cor Visser en Hylke Wijnsma, maar ook deze twee renners kregen niet de vrijgeleide van het peloton. Vervolgens deed Bauke Hylkema een dappere poging, maar ook hij wist het niet langer dan een drietal rondjes vol te houden op kop. Er werd hard gereden en dit zorgde ervoor dat een heel parket renners al vrij snel moesten lossen. Tevens was het hoge tempo er mede debet aan dat er maar niet een kopgroep kwam die het een tijdje vol kon houden. Na zestien ronden was de volgende demarrage een feit. Deze keer waren het Arjen Bos en de uiteindelijke winnaar Bas Rijs die ontsnapten. Dit was haast nog wel de succesvolste poging van de dag, want deze mannen wisten maar liefst vijf ronden uit de greep van het peloton te blijven.
Nog meer vluchtpogingen, maar uiteindelijk wel een sprint voor de overwinning
Halverwege de koers deed Witteveen nog een poging om weg te geraken, even later gevolgd door Raymond Bakker en wederom Wijnsma. Ook deze ondernemingen bleken kansloos. Vlak voordat de gedubbelde renners uit koers werden gehaald, deed de al eerder genoemde Hylkema nog een poging, echter zonder succes. Met nog maar een paar ronden op het bord probeerde een tweetal renners een sprint nog te voorkomen. Local hero Rein Schiphof en Anton Wiersma wisten nog een voorsprong van een tiental seconden bijeen te fietsen. Zij werden echter in de laatste ronde weer teruggepakt, waarna alle seinen op groen stonden voor de eindsprint. Alkmaarder Rijs won deze, op de voet gevolgd door Cor Visser en Adriaan Botma. Hij sleepte met deze zege een prachtige Sony Flatscreen, aangeboden door Expert Meijer, binnen. Ook kreeg hij de gele trui, aangeboden door Meijer Metal en Meijer Handling Solution, omgehangen. De groene trui (leidersprijs, mede mogelijk gemaakt door Jelle Eijzenga Fysiotherapie) was voor Cor Visser en de rode trui voor de strijdlust (met dank aan Jelle Eijzenga Fysiotherapie en Meijer Group) was voor Hylke Wijnsma.
Uitslag

  1.  Bas Rijs, Alkmaar
  2. Cor Visser, Mûnein
  3. Adriaan Botma, Driezum
  4. Frank Wierstra, Burgum
  5. Sjoerd van Aalzum, Scharnegoutum
  6. Sicco-Matthijs Heeringa, Leeuwarden
  7. Lambertus Koopmans, Bolsward
  8. Jasper Witteveen, Burgum
  9. Raymond Bakker, Julianadorp
  10. Bauke Bouwstra, Workum

Kijk hier voor de volledige uitslag.

Meer nieuws