Nieuws

Algemeen

Harko Kievit sprint naar titel Open Fries Kampioen bij de amateurs

Afgelopen vrijdag vond traditioneel het Open Fries Kampioenschap plaats in Goënga. Dit jaar konden alleen de amateurs de titel OFK grijpen in Goënga, de renners van de sportklasse komen later dit jaar aan de beurt in De Domp (Sneek). Ondanks een lange tijd kansrijke geachte ontsnapping, kwam alles weer samen en liep de koers uit op een massasprint. Harko Kievit wist de sprint nipt te winnen, dit met Jack Kuper en Bonne Aans in zijn kielzog.

Ook dit jaar werden er weer 65 vlakke kilometers verreden in en rondom het boven Sneek gelegen Goënga, om uit de maken wie zich een jaar lang Open Fries Kampioen bij de amateurs mag noemen. Er stond weinig wind, dat betekende dat de renners zich geen zorgen hoefden te maken over waaiers. Al in de tweede ronde kozen twee renners voor de aanval. Heini Koornberg en Jasper Witteveen waagden het erop. Witteveen kon het tempo van Koornberg niet bijbenen en werd na één ronde in de kopgroep afgelost door Joris de Boer. Deze twee heren werkten goed samen en bereikten een maximale voorsprong van veertig seconden. Naarmate de finale dichterbij kwam, werd het verschil echter weer steeds kleiner. Na twintig ronden was het dan ook over en uit voor deze kopgroep. Het inlopen van de vluchters was voor verschillende renners het sein om ook eens een aanval te wagen. Eerst was het een groepje van vier (Martijn Ettema, Mark Gjaltema, Hidde Punter & Frank Wierstra) die het zonder succes probeerde, gevolgd door eenmanspogingen van diezelfde Wierstra en Jan Bos. In de laatste ronde kwam alles weer samen, met als gevolg een massasprint op de Champs-Élysées van Goënga, de Hege Wier. De sprint werd een prooi voor Harko Kievit, gevolgd door Jack Kuper en Bonne Aans. Als beloning voor zijn overwinning werd Kievit na de tijd in het dorpshuis de Open Friese Kampioenschapstrui omgehangen.

Top-10

1. Harko Kievit, Leek
2. Jack Kuper, Dokkum
3. Bonne Aans, Drachten
4. Tsjomme Ozinga, Heerenveen
5. Hidde Punter, Sneek
6. Laurens Taekema, Sneek
7. Johan Betten, Groningen
8. Arjan Douma, Buitenpost
9. Rob Wielink, Peize
10. Heini Koornberg, Zwolle

Meer nieuws