Nieuws

Algemeen

Heini Koornberg en Niels Jeroen Bos naar de zege in eerste editie Wielerronde van Suwâld

Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover. Voor het eerst in ruim twee jaar tijd kon er weer een ouderwetse WV Snits-wielerronde plaatsvinden. In een gezellig druk Suwâld bleken Heini Koornberg en Niels Jeroen Bos de sterkste bij respectievelijk de Amateurs en de Sportklasse.
Bij deze in het peloton al de ‘Ronde van de vallende bladeren’ genoemde koers stond een keurig aantal van 70 renners aan het vertrek, verdeeld over 40 Amateurs en 30 Sportklasserenners. Voor de Amateurs stond een koers van ruim 70 kilometer op het programma, de Sportklasse reed 11 rondjes van 5,2 kilometer, oftewel ruim 55 kilometer. De renners waren, mede dankzij de goedgevulde prijzentafel, zeer gemotiveerd en dit resulteerde meteen na het startschot bij de beide categorieën al in de nodige aanvallen. Zo probeerde het Team Mutasport-duo Bas Bosma-Cor Visser al vroeg weg te geraken bij de Amateurs, maar zij werden teruggehaald door de mannen van Kapenga Home Center, te weten Arjen Dillema en Erik Stoelwinder.
De volgende aanvalspoging kon genoteerd worden in ronde twee, maar Arjen Bos wist bij de Amateurs niet verder dan een handvol seconden weg te rijden en kon uiteindelijk dan ook worden teruggepakt. Na de tussensprint na drie ronden koers, gewonnen door Oene Veenwijk en Niels Jeroen Bos, zag het publiek in de vijfde ronde een nieuwe uitvalspoging vanuit het Amateurpeloton. Ditmaal waren het Jan en Matthijs Dijkstra (naar onze informatie geen familie) die voor de aanval kozen en door de prima samenwerking al snel naar vijftien seconden voorsprong reden. Matthijs Dijkstra was vervolgens na zes ronden koers dan ook de winnaar van de tussensprint bij de Amateurs, terwijl veelvraat Niels Jeroen Bos zich bij de Sportklasse weer de rapste toonde.
Hierna werden de beide Dijkstra’s bijgehaald door een kleine tien andere Amateurs en dit bleek bij deze categorie de beslissing in de koers. De voorsprong van deze nieuwe kopgroep groeide namelijk in ruim een ronde tijd naar zo’n 25 seconden. Ondertussen was de Sportklasse in de laatste 20 kilometer aanbeland en zagen we hier de eerste serieuze aanvalspoging van de middag. Deze kwam op naam van Twan Alderts en Sander Koenen. Dit duo reed een aardig stuk weg bij het peloton en had bij het ingaan van de laatste 10 kilometer nog 20 seconden voorsprong. Koenen was dan ook de beste bij de derde en laatste tussensprint, terwijl bij de Amateurs Jelle Bouma overtuigend het vleespakket van de lokale Keurslager binnenhaalde. De kopgroep bij de Amateurs had ondertussen 45 seconden voorsprong vergaard en zo werd duidelijk dat deze groep om de zege zou gaan strijden. Weliswaar zonder Bosma, want hij kreeg te maken met materiaalpech.
Dan eerst weer terug naar de Sportklasse. Alderts en Koenen hadden bij het klinken van de bel nog maar een handvol seconden over en leken daardoor teruggegrepen te worden. Het duo wist het nog lang vol te houden, maar werd bij het ingaan van de finishstraat toch ingerekend door het aanstormende peloton. Niels Jeroen Bos beschikte over de beste sprintersbenen bij de nog zo’n tien man tellende eerste groep. Albert Schurer en Sjon van Veen mochten met hem mee op het podium.
Na de finish van de Sportklasse was de kopgroep bij de Amateurs ook al in de laatste 10 kilometer aanbeland en waren er nog wel wat speldenprikjes te zien om een sprint te ontlopen. Onder meer een poging van Matthijs Dijkstra en Gudo Hartog was echter niet succesvol en zo bleven er uiteindelijk 8 renners over die gingen sprinten om de zege. Heini Koornberg, die zich gedurende de koers relatief afzijdig had gehouden, reed op 4 kilometer van de finish alleen weg en wist zijn sprintende medekoplopers net voor te blijven. Matthijs Dijkstra en de nog maar eerstejaars junior-zijnde Bouma reden naar de plaatsen twee en drie.
Onder begeleiding van gelegenheidsspeaker Mark Gjaltema werden na afloop de vele prijzen, geregeld door de fanatieke lokale commissie, uitgereikt in het sfeervolle dorpshuis De Suderfinne. Het zou nog lang onrustig blijven in Suwâld. Al met al een zeer geslaagde eerste editie van deze wielerronde, die volgens velen voor herhaling vatbaar is. Wij danken eenieder die deze mooie koers mede mogelijk heeft gemaakt!