Nieuws

Algemeen

Omloop van het Gewone Volk Folsgare kent voortijdig einde voor de Amateurs, Jan Hekman als eerste over de meet bij de Sportklasse

Afgelopen vrijdagavond was het weer tijd voor een klassieker op de noordelijke wielerkalender: de Omloop van het Gewone Volk in Folsgare. Heerlijk lenteweer zorgde ervoor dat ruim honderd renners de weg naar Folsgare wisten te vinden, al werkte fileproblematiek rondom de Afsluitdijk de renners die vanuit Noord-Holland moesten komen tegen.

Klokslag 18.00 uur was het tijd voor de wedstrijd en mochten de Amateurs hun wedstrijd aanvangen (71 kilometer), ruim een minuut later gevolgd door het Sportklassepeloton (53 kilometer). Al in de eerste ronde viel er bij beide categorieën een demarrage te noteren. Bij de Amateurs was Klaas Poortinga na zijn zege van afgelopen maandag in Ureterp vol zelfvertrouwen en dat leidde tot zijn vroege demarrage. Mathijs Steenhuis volgde in zijn kielzog. Vanuit de Sportklasse zetten Rein Schiphof en Albert Schurer de eerste aanvalspoging van de avond op hun naam.

Toen de beide pelotons weer aan de start/finish geraakten, zagen we dat Steenhuis van de voorposten verdwenen was en Poortinga gezelschap had gekregen van Max van der Vegt. Dit duo kreeg een toegift van twintig seconden van het peloton. Schiphof en Schurer zagen hun aanvalspoging stranden, waarna Raoul Hoefakker zich met acht seconden voorsprong aan kop van de koers bevond. Poortinga en Van der Vegt reden goed door en zagen hun voorsprong langzaamaan groter worden. Intussen had Hoefakker gezelschap gekregen van broer Patrick Hoefakker en dit duo wist een halve minuut weg te rijden van het peloton.

Halverwege de Amateurkoers hadden Poortinga en Van der Vegt nog slechts een kleine voorsprong en zij werden dan ook snel weer bij de kraag gevat door het peloton. De voorop rijdende broers Hoefakker kenden een succesvollere vluchtpoging, want hun voorsprong was met 2/3e van de wedstrijd verreden nog steeds ruim twintig seconden. Bij het klinken van de bel was echter alles weer samen bij de Sportklasse. Bij de Amateurs glipten ondertussen wel weer een aantal mannen weg, te weten Bauke Hylkema, Sven Meis, Jesse Verhoeff en de al eerder genoemde Van der Vegt.

Na dik een uur koers was het tijd voor de eindsprint bij de Sportklasse. In de millimetersprint die volgde drukte Jan Hekman nipt zijn wiel als eerste over de meet, gevolgd door Max Postma en Bram Kempkens. Even achter deze renners vond in de eindsprint een massale valpartij plaats, waarbij het halve peloton betrokken was. Als gevolg van (de afwikkeling van) deze valpartij werd in overleg met de renners besloten om de koers van de Amateurs eerst te neutraliseren en uiteindelijk definitief te staken. Een vervelend einde van wat aanvankelijk zo’n mooie koersdag was.

Besloten werd om nog wel de eindprijzen van de Sportklasse en de sprintpremies en leidersprijzen van beide categorieën uit te reiken. Komende vrijdag staat de volgende wedstrijd alweer op het programma bij WV Snits, want dan is het tijd voor het OFK Amateurs in Goënga. Graag tot dan!

Amateurs geen einduitslag


Top-10 Sportklasse

  1. Jan Hekman, Norg
  2. Max Postma, Leeuwarden
  3. Bram Kempkens, Haren
  4. Sicco-Matthijs Heeringa, Leeuwarden
  5. Dirk Jan Vellinga, Noardburgum
  6. Rob Wielink, Peize
  7. Rein Schiphof, Sint Annaparochie
  8. Sean Hollestelle, Leeuwarden
  9. Michel van der Meulen, Heerenveen
  10. Albert Schurer, Marum

De volledige uitslag is hier te vinden.

Foto’s van de wedstrijd, gemaakt door Dieuwke Kalsbeek, zijn hier te vinden.

Meer nieuws