Nieuws

Algemeen

Klaas Poortinga de sterkste in Kalas OFK Amateurs Goënga

Eén van de belangrijkste afspraken van het noordelijk amateurpeloton stond voor afgelopen vrijdag weer in de agenda: het Kalas Open Fries Kampioenschap in Goënga. Een mooie herkansing voor de amateurrenners na de voortijdig afgebroken Omloop van het Gewone Volk in Folsgare van vrijdag 14 april. In tegenstelling tot vorig jaar was de editie van 2023 geen absolute waaierkoers, maar uiteindelijk bleven desondanks de sterkste drie mannen in koers over. Klaas Poortinga was in de laatste ronde ruimschoots de betere van Pieter Terpstra en Erik Stoelwinder.

Het peloton was redelijk compact te noemen met zo’n veertig renners aan het vertrek. Er stond hen een wedstrijd van 65 kilometer te wachten. De eerste aanvalspoging kwam op naam van de in Folsgare al bedrijvige Poortinga. Zijn poging hield niet lang stand, waarna Terpstra ten aanval trok. Ook hij wist slechts een ronde uit de greep van het peloton te blijven. Dit zou lange tijd het beeld van de koers blijven: heel wat aanvallen op met name de achterkant van het parcours, maar telkens van korte duur.

Na elf ronden koers leek er toch wel een serieus kopgroepje vertrokken te zijn met daarin Lars Hornstra, Stoelwinder, Evert-Jan Veldkamp en Joakim Zuidema. Zij reden even vijftien seconden voor het peloton uit, maar werden halverwege koers ook weer in de kraag gevat door het peloton. De volgende serieuze poging kwam op naam van Mark Gjaltema, Teun van der Heide, Stijn Reilman en Marco Swierstra. Ook zij hielden slechts korte tijd stand, al probeerden Gjaltema en Reilman het nog even met drie andere metgezellen: Terpstra, Veldkamp en Hylke Wijnsma. Met nog zeven ronden te gaan was alles weer samen en dus kwam de vraag: zou er ondanks de vele aanvalspogingen toch een pelotonsprint komen om de Friese kampioenstrui?

Het antwoord was: nee. In de laatste tien kilometer vertrok namelijk de beslissende vlucht, bestaande uit Van der Heide, Poortinga, Stoelwinder en Terpstra. Met andere woorden: de sterkste mannen in koers. Team MUTA Sport had de slag gemist en probeerde het peloton nog terug te brengen, maar tevergeefs. Ondertussen kon Van der Heide het hoge tempo voorin niet bijbenen en dus gingen er drie koplopers de laatste ronde in met een voorsprong van twintig seconden. Poortinga bleek in de laatste kilometer veruit de sterkste, reed Terpstra en Stoelwinder op tientallen meters achterstand en kroonde zich daarmee tot Open Fries Kampioen bij de Amateurs. De pelotonsprint om plaats vier was een prooi voor Cor van Leeuwen, gevolgd door Laurens Taekema.

Zodoende kreeg Poortinga als opvolger van Jack Kuper de Friese kampioenstrui omgehangen in kaatskantine ‘It Fintsje’. Op Bevrijdingsdag 5 mei is het de beurt aan de Sportklasse. Zij strijden dan vanaf de klok van 19.00 uur op de wielerbaan op het Schuttersveld eveneens om de titel van Open Fries Kampioen.

Top-10

1. Klaas Poortinga, Heerenveen
2. Pieter Terpstra, Heerenveen
3. Erik Stoelwinder, Gorredijk
4. Cor van Leeuwen, Borger
5. Laurens Taekema, Sneek
6. Benjamin Zuidema, Hurdegaryp
7. Joakim Zuidema, Frieschepalen
8. Pieter Dijkstra, Hallum
9. Daniël Zuidema, Dokkum
10. Bonne Aans, Drachten

De volledige uitslag is hier te vinden.

Foto’s van de wedstrijd, gemaakt door Dieuwke Kalsbeek, zijn hier te vinden.

Meer nieuws