Nieuws

Algemeen

Vince Goudsblom en Coen Rijpma soleren naar de winst in de Ronde van Workum

Afgelopen zaterdagavond was het in Elfstedenstad Workum weer tijd voor de Ronde van Workum. Waar vorig jaar de wedstrijd zowel bij de Amateurs als de Sportklasse uitliep op een sprint, loonde deze editie in beide categorieën de aanval en ging een vluchter met de overwinning aan de haal. Vince Goudsblom reed tweederde van de koers solo alvorens de handen in de lucht te kunnen steken, Coen Rijpma ontdeed zich bij de Sportklasse in de laatste ronde van mede-aanvaller Co van Bueren.

In het centrum van Workum werden om 20.00 uur (sluitingstijd van de bruggen) de Amateurs weggeschoten voor een wedstrijd van zo’n 65 kilometer, een klein minuutje later gevolgd door het Sportklassepeloton. Zij hadden een kleine 50 kilometer voor de boeg. Het eerste speldenprikje van de koers was bij de Amateurs en kwam op naam van Jard Blokdijk. Ook bij de Sportklasse ontstond tegelijkertijd een aanvalspoging en wel door Lars Hornstra en Mitchell Tijssen. Beide pogingen waren van korte duur. Dit schrikte Jildert Boersma (Amateurs) echter niet af om te demarreren, hij wist wat verder van het peloton weg te rijden dan Blokdijk. Met een maximale voorsprong van ongeveer vijftien seconden werd hij na twee ronden weer in de kraag gevat door het peloton. Bij de Sportklasse vormden de aanvankelijke vluchters Hornstra en Tijssen een nieuwe kopgroep met daarin ook Roan Bergman, Van Bueren, Ebel Kremer, Nathan Lootsma, Frank van het Reve en Rijpma.

De mannen voorop in de Sportklassewedstrijd werkten goed samen en wisten steeds verder weg te rijden bij de tegenstand. Ook bij de Amateurs een nieuwe demarrage en wel door Goudsblom. De man uit het Noord-Hollandse Warmenhuizen pakte meteen de premie (een pak Mexicaanse koffiebonen) mee en reed in rap tempo naar een voorsprong van twintig seconden. Bij de Sportklasse kreeg het publiek eveneens spektakel te zien, want Van Bueren en Rijpma stoofden er na zeven ronden koers vandoor. Zo hadden we de bij de Amateurs Goudsblom op kop en bij de Sportklasse het duo Van Bueren-Rijpma. In beide categorieën bleef het verschil tussen de kop van de koers en het peloton rondenlang tussen de vijftien en twintig seconden bungelen.

In de finale werd het bijzonder spannend toen zowel bij de Amateurs als bij de Sportklasse het peloton tot op tien seconden naderde. Allereerst was het tijd voor de laatste ronde bij de Sportklasse. Waar gedacht werd aan een sprint à deux (het peloton was op te grote achtergrond), besloot Rijpma de sprint niet af te wachten en zodoende kwam hij solo over de finish. Voor Van Bueren resteerde de tweede plaats, waarachter Tijssen naar de derde stek sprintte.

Ondanks verwoede pogingen van het peloton om terug te keren, wist Goudsblom bij de Amateurs vooruit te blijven en solo over de meet te bollen. Vanuit het peloton sprintten Kay Blokdijk en Matthijs Dijkstra naar de tweede en derde plaats.

Komende donderdag zijn het Amateur- en Sportklassepeloton weer welkom om deel te nemen aan de Wielerronde van Gaast over een fraaie omloop van 8,7 kilometer lang. De start in het aan de IJsselmeerkust gelegen dorpje is om 19.00 uur.

Kijk hier voor foto’s van de wedstrijd.

Top-10 Amateurs (klik hier voor de volledige uitslag)

1. Vince Goudsblom, Warmenhuizen
2. Kay Blokdijk, Zijdewind
3. Matthijs Dijkstra, Groningen
4. Martijn Ettema, Bolsward
5. Jard Blokdijk, ’t Veld
6. Jildert Boersma, Scharnegoutum
7. Bauke Hylkema, Bakhuizen
8. Arjan Douma, Groningen
9. Bonne Aans, Drachten
10. Roel Koenis, ’t Veld

Top-10 Sportklasse

1. Coen Rijpma, Wolvega
2. Co van Bueren, Schagen
3. Mitchell Tijsen, Dirkshorn
4. Roan Bergman, Zijdewind
5. Lars Hornstra, Leeuwarden
6. Ebel Kremer, Zuidhorn
7. Frank van het Reve, Workum
8. Nathan Lootsma, Leeuwarden
9. Hidde Bos, Bolsward
10. Ewoud Buist, Zuidhorn

Meer nieuws