Nieuws

Algemeen

Omloop van Gaast prooi voor Marco Bergman en Marco Swierstra

Na de Ronde van Workum stond er afgelopen donderdagavond alweer een Omloop voor Amateurs en Sportklasse op de WV Snits-kalender. Als onderdeel van de lokale dorpsfeesten was het tijd voor de Omloop van Gaast. Zowel bij de Amateurs als bij de Sportklasse eindigde het ondanks de nodige aanvalspogingen in een massasprint, met daarin Marco Bergman en Marco Swierstra die aan het langste eind trokken.

In tegenstelling tot vorig jaar viel het deze editie mee met de wind op het fraaie parcours aan de boorden van het IJsselmeer. Om 19.00 uur werd het startschot gegeven voor de Amateurs (81 kilometer/9 ronden), een minuut later gevolgd door de Sportklasse (63 kilometer/7 ronden). Bij de Amateurs geen noemenswaardige demarrages in de eerste ronde van 8,75 kilometer, terwijl bij de Sportklasse Benji Hulzinga het solo probeerde. Zijn maximale voorsprong van vijftien seconden bleek onvoldoende, waarna een ronde later een vijftal renners vertrok uit het peloton. Bart Vinke, Lars Hornstra Mike Temmink, Jeffrey Vissers en Rob Wielink waren de mannen aan kop van de Sportklasse-wedstrijd. Voor Vinke bleek het tempo in deze groep te hoog te liggen, waardoor de kopgroep werd verkleind tot vier renners.

Ondertussen gebeurde er niet al te veel bij de Amateurs, of het moet een speldenprikje zijn van een groep met Matthijs Dijkstra, Pieter Dijkstra, Robert Janssen, Melle Plat, Twan Vlagsma en Benjamin Zuidema. Zij reden korte tijd enkele tientallen meters voor het peloton uit. Bij de Sportklasse wist de eerdergenoemde kopgroep wel een respectabele voorsprong bij elkaar te rijden van zo’n twintig seconden. Toen dit even over halfweg koers was uitgegroeid tot een halve minuut, was het nog maar zeer de vraag of het peloton terug zou kunnen komen. Bij het klinken van de bel was de voorsprong nog altijd vijftien seconden. Toch wist in de laatste kilometer het peloton de aanvallers in de kraag te vatten en werd het dus alsnog een massasprint. Hierin stelde de favoriet vooraf, Swierstra, niet teleur door zijn wiel als eerste over de meet te drukken. Tamme Posthumus reed op geringe afstand naar de tweede plaats, gevolgd door Mike Temmink.

Bij de Amateurs was het in de tussentijd Hylke Wijnsma die ten aanval was getrokken. Hij had even een redelijke voorsprong van een seconde of twintig, maar werd al binnen een ronde weer in de kraag gevat door het peloton. Zo kregen we, ondanks wat uitlooppogingen in de laatste ronde, ook in deze categorie een massasprint. Hierin toonde Marco Bergman zich de rapste. Hij verwees Ruben Hoekstra en Erik Stoelwinder naar de overige podiumplaatsen.

Na de zomerstop staat op vrijdag 18 augustus de Wielerronde van Hallum op het programma. Graag tot dan!

Top-10 Amateurs (kijk hier voor de volledige uitslag)
1. Marco Bergman, Peize
2. Ruben Hoekstra, Heerenveen
3. Erik Stoelwinder, Gorredijk
4. Bauke Hylkema, Bakhuizen
5. Benjamin Zuidema, Hurdegaryp
6. Matthijs Dijkstra, Groningen
7. Stijn Reilman, Heerenveen
8. Hans Groenhoff, Vries
9. Liam Kramer, Tjerkwerd
10. Robert Janssen, Groningen

Top-10 Sportklasse (kijk hier voor de volledige uitslag)
1. Marco Swierstra, Grou
2. Tamme Posthumus, Joure
3. Mike Temmink, Kraggenburg
4. Lars Hornstra, Leeuwarden
5. Sven Prins, Heerenveen
6. Benji Hulzinga, Oldeholtpade
7. Hidde Bos, Bolsward
8. Jacob van der Zijl, Makkinga
9. Jan Sanders, Druten
10. Jordi Minnema, Brantgum

Meer nieuws