Nieuws

Algemeen

Wieger van der Wier sprint naar de zege na waaierspektakel bij Kalas OFK Amateurs Goënga

Al vroeg in het jaar stond een van de belangrijke afspraken van het jaar op het programma voor het noordelijke amateurpeloton, te weten het Open Fries Kampioenschap in Goënga. Wie zou er dit jaar met de fraaie kampioenstrui naar huis gaan? Uiteindelijk wist Groninger Wieger van der Wier in ‘het hol van de leeuw’ de sprint-à-deux te winnen van Heini Koornberg, met achter hen Daniël Zuidema die naar de laatste podiumplaats wist te rijden.

Nadat het eerder op de dag nog flink geregend had, waren de weergoden het vijftig renners tellende peloton gunstig gezind met een zonnetje en een prima temperatuur bij de start om 18.00 uur. Wel waaide het behoorlijk en dat kon maar één ding betekenen: waaiers! Er stond een koers van 65 kilometer op het programma.

Al in de eerste ronde zorgde de wind voor een schifting en was het halve peloton uitgeschakeld voor de winst. Onder meer Harko Kievit en Robert de Vries toonden zich bedrijvig. Verschillende groepjes reden weg, maar het verschil bleef enige tijd speelbaar. Na vier ronden koers reden er twaalf renners vooruit en hieruit bleek al wel wie de sterkste renners in koers waren. Desalniettemin schommelde het verschil met de tweede groep lange tijd slechts rond de tien seconden.

Gerben Oldenkamp, Erik Stoelwinder en Joakim Zuidema moesten vervolgens in al het waaiergeweld de rol voorin lossen, waarna er negen koplopers overbleven. Dit waren in alfabetische volgorde: Friso van der Bijl, Lars Hornstra, Heini Koornberg, Berend Slagter, Laurens Taekema, Pieter Terpstra, Wieger van der Wier, Benjamin Zuidema en Daniël Zuidema. Ondanks dat de samenwerking niet optimaal was, werd de tweede groep wel op definitieve achterstand gereden en zodoende zouden de negen renners voorop om de overwinning gaan strijden.

Zou dit dan gebeuren door middel van een sprint van negen man? Het antwoord was nee. Ten eerste trok Hornstra ten aanval met nog zes ronden te gaan. Hij wist een gaatje van maximaal een seconde of vijftien bijeen te rijden, maar bleek te vroeg gepiekt te hebben en werd weer ingerekend. Vervolgens vertrok met nog twee ronden te gaan het duo Koornberg-Van der Wier. Zij zouden wel uit de greep van de achtervolgers blijven en zodoende sprinten om de overwinning. Van der Wier ging hierbij op het laatste rechte stuk op en over Koornberg en greep de winst op dit Open Fries Kampioenschap voor de Amateurs. Op tien seconden achterstand was de bronzen medaille voor Daniël Zuidema. De sprint van de eerder uit koers gehaalde derde groep was een prooi voor Gerben Oldenkamp, die zich daarmee ‘the best of the rest’ mocht noemen.

Na afloop kreeg Van der Wier als opvolger van Klaas Poortinga de Friese kampioenstrui omgehangen in kaatskantine ‘It Fintsje’. Op Bevrijdingsdag 5 mei is het de beurt aan de Sportklasse. Zij strijden dan vanaf 19.00 uur op de wielerbaan op het Schuttersveld eveneens om de titel van Open Fries Kampioen. Maar eerst staat op vrijdag 19 april in Folsgare nog de Omloop van het Gewone Volk op het programma, waarbij er gereden wordt in twee categorieën: Amateurs en Sportklasse.

Top-10

1. Wieger van der Wier, Groningen
2. Heini Koornberg, Zwolle
3. Daniël Zuidema, Dokkum
4. Pieter Terpstra, Heerenveen
5. Laurens Taekema, Sneek
6. Friso van der Bijl, Groningen
7. Berend Slagter, Peize
8. Lars Hornstra, Leeuwaeden
9. Benjamin Zuidema, Hurdegaryp
10. Gerben Oldenkamp, Lippenhuizen

Hier vind je de volledige uitslag.

Meer nieuws