Nieuws

Algemeen

Joakim Zuidema en Harko Kievit zegevieren in Omloop van het Gewone Volk Folsgare

Sinds jaar en dag een bekende naam op de WV Snits-kalender en ook dit jaar op het programma: de Omloop van het Gewone Volk werd afgelopen vrijdag weer verreden. Het kwakkelende weerbeeld van de afgelopen maanden liet zich ook deze avond weer tonen, met vlagen zon, (stort)buien en vooral een bak wind. Dit zorgde ervoor dat bij beide categorieën de sterkste renners kwamen bovendrijven en dit waren Joakim Zuidema bij de Amateurs en Harko Kievit bij de Sportklasse.

Ondanks de slechte weersvoorspellingen hadden vijftig bikkels de weg naar Folsgare weten te vinden voor een koers over 71 (Amateurs) dan wel 53 (Sportklasse) kilometer. De Sportklasserenners waren in de meerderheid. Al in de eerste ronde van 8,87 kilometer vielen de eerste verschillen te noteren als gevolg van de wind en enkele valpartijtjes op het gladde parcours. Bij de Amateurs leidde dit tot een kopgroep van elf man, bij de Sportklasse reden vier renners weg: Klaas Graansma, Rene Stolwijk, Simon Talsma en Siemen Zeldenrust.

In de tweede ronde kwamen bij de Sportklasse zo’n twaalf renners samen voorop te rijden, terwijl bij de Amateurs dezelfde elf renners nog de kop van de koers vormden. Ondertussen werden er scheutig premies verdeeld bij de start/finish. In de derde ronde viel er een solo-aanval van Gerben Oldenkamp te noteren bij de Amateurs, bij wie Laurens Taekema en Joakim Zuidema zich een ronde later aansloten. Ook bij de Sportklasse volop actie met onder meer Harko Kievit, Dennie van der Kooi, Albert Schurer, Marco Swierstra en Arjen Veenstra zich bedrijvig toonden.

Ondertussen hadden de drie leidende renners een groot gat geslagen met de achtervolgende groep. Alleen Berend Slagter wist de oversteek nog te maken. Al gauw werd duidelijk dat deze vier renners om de winst zouden gaan strijden. Bij de Sportklasse bleef het een stuk spannender met onder andere Sean Hollestelle en Mike Temmink die hun neus aan het venster staken. Alle eerdere genoemde ontwikkelingen ten spijt bleven er echter twee koplopers over bij de Sportklasse: de ervaren Kievit en Schurer. Zij reden een marge van twintig seconden bijeen. Resumerend kwamen er op dat moment nog zes renners in aanmerking voor de winst: Oldenkamp, Slagter, Taekema en Zuidema bij de Amateuers en Kievit en Schurer bij de Sportklasse.

Ten eerste de finish bij de Sportklasse. Hier nam Kievit in de laatste kilometer ruimschoots de maat van vluchtcompagnon Schurer. In de achtergrond sprintte de jeugdige Huub Adema in deze categorie naar een knappe derde plek. Bij de Amateurs zouden de vier genoemde koplopers gaan strijden om de winst, ware het niet dat Taekema in de absolute finale te maken kreeg met kramp. Uiteindelijk was het Zuidema die zijn snelle sprintersbenen toonde en naar het hoogste schavotje reed, gevolgd door Slagter en Oldenkamp. Vanuit de achtervolgende groep toonde Daniël Zuidema zich ‘the best of the rest’ met de vijfde plaats in de uitslag.

De eerstvolgende wedstrijden op de WV Snits-kalender zijn op 5 mei: de eerste Jeugdronde van Sneek en het OFK Sportklasse op het Schuttersveld en op 8 mei de Tijdrit van Lemmer, onderdeel van de Scholten Tijdritcompetitie. Graag tot dan!

Kijk hier voor de volledige uitslag.

Top-10 Amateurs

1. Joakim Zuidema, Drachten
2. Berend Slagter, Peize
3. Gerben Oldenkamp, Lippenhuizen
4. Laurens Taekema, Sneek
5. Daniël Zuidema, Dokkum
6. Martijn Ettema, Bolsward
7. Hidde Punter, Sneek
8. Timo Vlagsma, Bolsward
9. Benjamin Zuidema, Hurdegaryp
10. Cor Visser, Gytsjerk

Top-10 Sportklasse

1. Harko Kievit, Leek
2. Albert Schurer, Marum
3. Huub Adema, Sneek
4. Rudmer van der Veen, Dokkum
5. Simon Talsma, Sint Annaparochie
6. Dennie van der Kooi, Franeker
7. Mike Temmink, Kraggenburg
8. Ron Noors, Julianadorp
9. Djurre Siemensma, Koudum
10. Klaas Graansma, Ureterp

Meer nieuws