Nieuws

Algemeen

Marco Swierstra prolongeert titel Open Fries Kampioen Sportklasse

Starten met nummer 1 en dan de wedstrijd ook nog winnen, dat gebeurt niet vaak bij de WV Snits. Afgelopen zondag was het wel weer eens zover. Marco Swierstra uit Grou toonde zich op de WV Snits-wielerdag de sterkste bij het Open Fries Kampioenschap voor de Sportklasse. Lars Hornstra en Reinout van Dam kwamen net te laat en gingen met de overige podiumplaatsen aan de haal.

De weergoden waren het veertig koppen tellende peloton gunstig gezind voor de koers gezien de aangename temperatuur en het fijne zonnetje. Wel was er nauwelijks wind, waardoor de wedstrijd niet al te selectief was. Op de planning stond een wedstrijd van 75 minuten en 5 ronden, oftewel een kleine zestig kilometer.
De eerste aanval van de dag kwam op naam van het duo Ewout Atsma en Daan Koning. Deze was van korte duur. Er zouden nog heel wat aanvallen volgen. Bijvoorbeeld na 3 ronden door Lars Hornstra, Arjen Veenstra en Frank Veenwijk. Ook deze demarrage was geen lang leven beschoren. Ondertussen werd er fanatiek gesprint voor de premies, waaronder heel veel verschillende gereedschappen. Denk hierbij aan een torx- en inbussetten.

De volgende ontsnapping vanuit het peloton kwam op naam van Atsma en Reinout van Dam. Marc van der Linde sloot zich bij hen aan. Maar ook bij deze aanvalspoging liet het peloton niet begaan en kwam zodoende alles weer samen. Dit was voor Marco Swierstra het sein om het eens solo te proberen. Hij reed een paar ronden vooruit, maar werd ook weer in de kraag gevat door het peloton.

Hierna volgde een periode van betrekkelijke rust in het peloton, met wel nog een paar premiesprints tussendoor. In ronde 29 was het echter weer volop spektakel, toen 5 mannen het tijd vonden voor een nieuwe aanval. Dit waren Michel van der Meulen en de al eerder actieve renners Hornstra, Van der Linde, Swierstra en Veenwijk. Het tempo in deze groep lag zo verschroeiend hoog dat Van der Meulen na een paar ronden de rol moest lossen.

Er bleven dus 4 renners over in de kopgroep en voor het eerst in de wedstrijd werd er een serieuze voorsprong bijeen gereden, namelijk zo’n 15 tot 20 seconden. Het peloton, onder aanvoering van mannen als Jehannes Bouwhuis, Erwin Leijenaar en Rudmer van der Veen, probeerde nog wel terug te geraken, maar dit leek niet te slagen. Hoewel, bij het ingaan van de laatste 5 ronden werd het gaatje wel heel klein.

Toch bleef de kopgroep vooruit, ware het niet dat Van Dam met een jump de aansluiting nog wist te maken. Daardoor waren er 5 kanshebbers voor de zege. Na het aansluiten van Van Dam achtte Swierstra de tijd rijp voor een alles of niets aanval. Bij het klinken van de bel had hij 5 seconden voorsprong. Zou dit genoeg zijn?
Het antwoord hierop was ja! Swierstra kon zijn handen in de lucht steken, al had de streep geen 10 meter verder moeten liggen. Hornstra vekeerde even à la Roda JC in de veronderstelling dat hij gewonnen had op basis van de informatie van speaker Cor Rijpma, maar hij moest toch echt genoemen nemen met het zilver. Van Dam ging als numero 3 mee het podium op. Een mooi WV Snits-podium! Dennie van der Kooi was als winnaar van de
pelotonsprint ‘the best of the rest.’

Foto’s van de wedstrijd, gemaakt door Klaas van der Veen uit Dokkum, zijn hier te vinden.

Komende woensdag 8 mei gaat de Scholten Tijdritcompetitie verder met de welbekende Tijdrit van Lemmer in samenwerking met de IJsvereniging Lemmer. Tot bij de koers!

Top-10 OFK Sportklasse (kijk hier voor de voledige uitslag)

  1. Marco Swierstra, Grou
  2. Lars Hornstra, Leeuwarden
  3. Reinout van Dam, Amsterdam
  4. Frank Veenwijk, Leens
  5. Marc van der Linde, Elburg
  6. Dennie van der Kooi, Franeker
  7. Dick Post, Wezep
  8. Sean Hollestelle, Leeuwarden
  9. Jacob van der Zijl, Makkinga
  10. Gert Stappenbelt, Apeldoorn
Meer nieuws