Nieuws

Algemeen

Daniël Zuidema en Dennie van der Kooi zegevieren in de Wielerronde van Hallum

Podiumfoto Wielerronde van Hallum Amateurs

Een nieuwe datum, een veranderd parcours en twee andere winnaars: de Wielerronde van Hallum was afgelopen zaterdag aardig verschillend ten opzichte van de editie van 2023. Wat onveranderd bleef: een topsfeer langs het parcours, een mooi groot peloton en een wedstrijd die beslist werd in de massasprint. Daniël Zuidema bleek over de rapste sprintersbenen te beschikken bij de Amateurs, terwijl Dennie van der Kooi de fermste eindsprint neerzette bij de Sportklasse.

Zoals benoemd had de Wielerronde van Hallum dit jaar, tezamen met de Bartlehiem Skeelertocht, een nieuwe plaats op de kalender gekregen. Ditmaal maakten de renners niet eind augustus, maar eind mei de reis naar Noardeast-Fryslân. Ook het parcours was aangepast. Er stonden eerst drie grote omlopen van zo’n dertien kilometer op de planning, gevolgd door achttien ronden van 1,5 kilometer op het welbekende criteriumsparcours.

De inschrijving kwam wat laat op gang, maar uiteindelijk stond er toch nog een mooi peloton van vijftig renners aan de start om klokslag 19.30 uur. Dit was keurig verdeeld over de categorieën Amateurs en Sportklasse: 25 om 25. Er werd gereden in één peloton, maar wel met twee separate uitslagen. In de eerste grote omloop viel een demarrage te noteren van Glenn van Nierop. Zijn voorsprong liep op naar twintig seconden, maar werd mede door toedoen van Cor Visser bij de tweede doorkomst teruggebracht tot vijftien seconden. In de derde omloop werd Van Nierop weer ingerekend en dat betekende dat alles weer samen was voor de finale over 27 criteriumkilometers door Hallum.

Dit was het sein voor Erik Stoelwinder en Timo Vlagsma om een aanvalspoging te ondernemen. De beide mannen werden echter al rap weer ingerekend door het peloton. Vervolgens bleef het enige tijd relatief rustig in koers. Wel roerden constant dezelfde mannen zich aan kop van het peloton. Denk aan Bauke Hylkema, Van Nierop en Joakim Zuidema. Het was Hylkema die met nog vijf ronden op het rondebord voor de aanval koos. Definitief wegkomen bleek voor de Bakhuister door het moordende tempo van het peloton niet mogelijk. Bij het klinken van de bel was het peloton nog steeds compleet en dus werd alles in gereedheid gebracht voor de massasprint. Daniël Zuidema was hierin nipt te rap voor Jacco de Vries en Van Nierop, terwijl Van der Kooi naar de vijfde plaats overall wist te rijden. Dat was genoeg voor de overwinning bij de Sportklasse, gevolgd door Adriaan Doornbos en Rudmer van der Veen.

Op donderdag 27 juni zijn de Amateurs en Sportklasse weer van harte welkom bij de het volgende criterium op de WV Snits-kalender, dan staat in Bolsward de Heamielronde op het programma. Bovendien wordt op maandag 10 (Amateurs) en dinsdag 11 (Sportklasse) juni de Willem Visser Memorial verreden op het Schuttersveld. Graag tot dan!