Nieuws

Algemeen

Daniël Zuidema en Egon Nanninga sprinten naar de winst in de Brandsma Koffie Heamielronde van Bolsward

Daniël Zuidema (Amateurs) en Egon Nanninga (Sportklasse) hebben afgelopen donderdagavond de Brandsma Koffie Heamielronde van Bolsward op hunnaam geschreven. Ondanks de nodige aanvalspogingenmondde de koers uit in een sprint, welke een kolfje naar de hand was voor de beide rappe mannen.

Om 19.00 uur werd het peloton onder heerlijke weersomstandigheden in gang gebeld door de Heakeninginne. Een logisch gevolg van het feit dat de wedstrijd onderdeeluitmaakt van het Heamiel Festival. Het peloton, waar de Amateurs en Sportklasse samen reden met twee separate uitslagen, bestond uit vijftig renners en had zestig kilometer voor de boeg. Al vroeg in de wedstrijd toonde Jan Dijkstra zich aan kop van de koers. Ook Pieter Dijkstra en Hidde Punter pakten een klein gaatje, maar al snel was het peloton weer compleet. Een volgende demarrage kwam op naam van Marco Swierstra. Hij reed een iets grotere marge bijeen danvoorgenoemde renners, maar genoeg om langere tijd uit de greep van het peloton te blijven was het niet. Ondertussen deden Jan Dijkstra, die opnieuw even alleen voorop reed, en Swierstra wel goede zaken voor de leidersprijs: een fraaie lamp, beschikbaar gesteld door Lombardo.

De mannen in het blauw-zwart van WV Snits bleven continu hun neus aan het venster steken, want ook Lars Hornstra toonde zich net als Swierstra menigmaal. Zij vormden even een kopgroepje samen met Mathijs Steenhuis, maar ook nu was het peloton er als de kippen bij om hen terug te halen. Wegkomen bleek lastig op het rappe parcours in Bolsward, zo ondervond ook oud-winnaar Ruben Marinus. Mannen als Michel Dekker, Jan Dijkstra, Bauke Hylkema, Swierstra en Stefan de Wilde hadden een ding gemeen: ze kregen allesbehalve de vrijgeleide van het peloton.

Toch leek op tien ronden voor de finish een serieuze kopgroep weg te rijden, bestaande uit Dekker, Hornstra, Erik Stoelwinder, Cor Visser en Daniël Zuidema. Toch wist ook deze groep niet voorop te blijven dankzij de impulsen van onder meer Glenn van Nierop op kop van het peloton. Zou het dan uitmonden op de verwachte massasprint? Niet als het aan Jan Dijkstra lag, die nogmaals een aanvalspoging ondernam. Succes had hij niet, al ging hij wel met de prijs voor de strijdlustigste renner (een prachtige EK-bal met dank aan Best4Office) naar huis. Ook Steenhuis en Visser wilden het niet op een massasprint laten aankomen en reden in een verschroeiend hard tempo weg uit het peloton.

Even leken deze mannen een goede kans te maken, maar uiteindelijk kwam alles weer samen en werd er gesprint op de Jongemastraat. De vele toeschouwers zagen Daniël Zuidemamet ruime voorsprong winnen en daarmee Joakim Zuidema opvolgen. Op enige afstand volgden Van Nierop en Nanninga (die daarmee de zege greep in de Sportklasse). Stoelwinder mocht mee het bordes op bij de Amateurs, al was hij zich daar zelf niet helemaal bewust van. Swierstra pakte het zilver bij de Sportklasse, terwijl de derde plaats in deze categorie voor Bart Steenman was weggelegd.

Op donderdag 11 juli staat er weer een mooie koers voor Amateurs en Sportklasse op de kalender. Op die dag wordt namelijk vanaf 19.00 uur de Wielerronde van Gaast verreden. Graag tot dan!

Top-10 Amateurs

1. Daniël Zuidema, Dokkum
2. Glenn van Nierop, Wieringerwaard
3. Erik Stoelwinder, Gorredijk
4. Joakim Zuidema, Drachten
5. Liam Kramer, Tjerkwerd
6. Ruben Marinus, Zwagerbosch
7. Hidde Punter, Sneek
8. Jelmer Koehoorn, Heerenveen
9. Bauke Hylkema, Bakhuizen
10. Pieter Dijkstra, Hallum

Top-10 Sportklasse

1. Egon Nanninga, Lelystad
2. Marco Swierstra, Grou
3. Bart Steenman, ’t Veld
4. Nick Slijkerman, ’t Zand
5. Sean Hollestelle, Leeuwarden
6. Albert Schurer, Marum
7. Stefan de Wilde, Heerenveen
8. Hidde Bos, Bolsward
9. Roel Koenis, ’t Veld
10. Wietse Borst, Harlingen

De complete uitslag vind je hier.

(Podium Sportklasse)

Meer nieuws