Nieuws

Algemeen

Jacco de Vries en Lars Hornstra schrijven Omloop van Gaast op hun naam

Vlak voordat de meeste renners eropuit trekken in het kader van de zomervakantie was het afgelopen donderdagavond weer tijd voor de Omloop van Gaast voor Amateurs en Sportklasse als onderdeel van het plaatselijke dorpsfeest. In tegenstelling tot vorig jaar werd de koers niet in beide categorieën beslist door een massasprint. Lars Hornstra klopte namelijk medevluchter Roan Bergman bij de Sportklasse, terwijl Jacco de Vries over de rapste sprintersbenen beschikte bij de Amateurs. 

Om 19.00 uur werd het startschot gegeven voor de Amateurs (81 kilometer/9 ronden), anderhalve minuut later gevolgd door de Sportklasse (63 kilometer/7 ronden). De inschrijving kwam laat op gang, maar uiteindelijk stond er toch nog een mooi aantal van 70 renners aan het vertrek, verdeeld over zo’n 30 Amateurs en 40 Sportklasserenners. Onderweg vielen er voor de coureurs de nodige rollades en suikertulbanden te verdienen bij de tussensprints aan de start/finish. De Bolswarders Timo Vlagsma (Amateurs) en Erwin Boekema (Sportklasse) waren hier goed scherp op, want zij reden al in de eerste ronde weg en wisten daarmee als eerste terug te keren bij de start/finish, wat hen een suikertulband opleverde. 

Met name Timo Vlagsma had een aardig gaatje, maar toch werden beide mannen in de tweede ronde weer in de kraag gevat. Het tempo lag hoog met een gemiddelde snelheid van 45 kilometer per uur, maar ondanks enkele pogingen was het niet genoeg om serieuze waaiers te creëren op de ogen wegen rondom Gaast. Wel werd bij de Sportklasse een vijftiental renners gelost. 

Bij de Amateurs trokken in de derde ronde de Junioren Erwin Leijenaar en Twan Vlagsma ten aanval, wellicht mede ingegeven dat er aan start/finish een rollade te verdienen viel voor de eerste doorkomende renner. De youngsters werden weer bijgehaald door het peloton, waarna Gerben Oldenkamp zijn geluk beproefde door middel van een demarrage. Hij reed een serieuze voorsprong van zo’n twintig seconden bijeen. Ondertussen eenzelfde ontwikkeling bij de Sportklasse, waar de winnaar van vorig jaar, Marco Swierstra, het in zijn eentje probeerde. Oldenkamp en Swierstra werden weer teruggegrepen, maar het bleef in beide pelotons onrustig. In de Amateurcategorie waagde Timo Vlagsma namelijk opnieuw een poging, ditmaal kreeg hij onder meer Jan Dijkstra mee in zijn kielzog. Ook bij de Sportklasse kozen twee renners voor de aanval, te weten Roan Bergman en Lars Hornstra. Hiermee hadden de sterke blokken vanuit de kop van Noord-Holland (Bergman) en WV Snits (Hornstra) beide een mannetje mee voorop.

Waar de aanvalspoging van Dijkstra en Timo Vlagsma strandde, hadden Bergman en Hornstra het beter voor elkaar. Zij hadden namelijk een voorsprong van maar liefst een minuut bijeen gereden bij het klinken van de bel. Dat moest normaal gesproken genoeg zijn om vooruit te blijven en dit bleek ook zo In de finishstraat nam Hornstra de maat van Bergman en kon zodoende de handen in de lucht steken. De pelotonsprint om de derde plaats werd gewonnen door Jan Hekman.

Snel terug naar de koers bij de Amateurs, die nog twee ronden voor de boeg hadden. Bij het ingaan van de laatste ronde toonde Dijkstra zich andermaal in het offensief met in zijn wiel Ruben Marinus. Beide mannen werden echter weer teruggegrepen door het peloton, waarna een massasprint volgde. Jacco de Vries toonde zich hierin ruimschoots de sterkste, met achter hem Leijenaar die nipt Daniël Zuidema klopte.

Voor winnaars De Vries en Hornstra lag na afloop het felbegeerde walvisbeeldje te wachten bij de huldiging in de feesttent van Gaast. Ook de nummers 2 t/m 4 werden niet vergeten met een mooie geldprijs en een fijne zak koffiebonen. 

Na de zomerstop staat op zondag 1 september de Tijdrit van Harich op het programma bij WV Snits. Graag tot dan!

Top-10 Amateurs

  1. Jacco de Vries, Heerenveen
    2. Erwin Leijenaar, Beetsterzwaag
    3. Daniël Zuidema, Dokkum
    4. Evert-Jan Veldkamp, Roden
    5. Bas Bosma, Wolvega
    6. Gerben Oldenkamp, Lippenhuizen
    7. Thomas Wobma, Bolsward
    8. Berend Slagter, Peize
    9. Laurens Taekema, Sneek
    10. Liam Kramer, Tjerkwerd

Top-10 Sportklasse

  1. Lars Hornstra, Leeuwarden
    2. Roan Bergman, Zijdewind
    3. Jan Hekman, Norg
    4. Nick Slijkerman, ’t Zand
    5. Jacob van der Zijl, Makkinga
    6. Frank van het Reve, Workum
    7. Hans de Boer, Adorp
    8. Ken Veenstra, Sneek
    9. Jasper Visser, Leeuwarden
    10. Sytze Terwisscha van Scheltinga, Workum

kijk hier voor de volledige uitslag en hier voor foto’s van de wedstrijd!

Het podium Amateurs:

En het podium van de Sportklasse:

Meer nieuws